penajatrwkayangan

Web-Banner 3rd-Parties2

KAFA belum terima bayaran tebus kontrak
Ditulis oleh TRWC Team    Jumaat, 04 Januari 2013 10:43     emel
Share

norshahrulfelda

PERSATUAN Bola Sepak Kelantan (KAFA) menjelaskan, pihaknya masih belum menerima bayaran tebus kontrak daripada bekas penyerang berbisanya, Norshahrul Idlan Talaha biarpun pemain tersebut telah menyarung jersi bersama pasukan Johor Darul Takzim musim ini.

Presidennya, Tan Sri Annuar Musa berkata, sehingga semalam pemain terbaik Liga Malaysia (Liga M) buat tiga musim berurut-turut ini masih belum membuat sebarang bayaran tebus kontrak seperti yang diminta oleh pihaknya.

Menuru Annuar, mengikut peraturan yang ditetapkan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), pemain kebangsaan itu sepatutnya membayar harga tebus kontrak tersebut dalam tempoh 30 hari selepas didaftarkan bersama pasukan baharu.

"Kami tidak bantah keputusannya untuk menamatkan kontrak secara sebelah pihak tetapi sampai hari ini Mat Yo belum membayar harga tebus kontrak tersebut sehingga KAFA terpaksa membuat tuntutan kepada Jawatankuasa Status FAM.

"Nilai baki kontrak pemain tersebut bersama KAFA berjumlah RM400,000. Dalam kes ini kita telah mengemukakan afidavit kepada jawatankuasa berkenaan dan berharap agar mereka dapat menyelesaikan perkara ini secepat mungkin," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada Majlis Pelancaran Jersi dan Barangan Rasmi The Red Warriors serta Pengumuman Penaja musim 2013 di dewan utama Kelantan Trade Centre di Kota Bharu semalam.

Annuar berkata, walaupun badan induk bola sepak negara itu mempunyai kuasa untuk memutuskan seseorang pemain layak bermain atau tidak dalam sesebuah liga setelah menebus kontrak, perkara tersebut sepatutnya tidak diambil mudah.

Bagaimanapun Annuar berkata, FAM boleh membenarkan seseorang pemain beraksi dalam saingan liga sedangkan dia masih belum menebus kontrak tersebut.

"Tebus kontrak hanya boleh ditamatkan sekiranya ia dibayar. Tebus kontrak tidak boleh berlaku dengan kata-kata dan terus bermain, ini tidak betul. KAFA akan melihat perkara ini sebagai precedence case.

"Ini merupakan kali pertama kes seperti ini berlaku di Malaysia dan persatuan berharap perpindahan itu mengikut norma-norma perpindahan yang betul kerana kami perlu berikan sijil pelepasan untuk dia bermain dengan pasukan lain," ujarnya.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&;dt=0104&pub=Kosmo&sec=Sukan&pg=su_03.htm#ixzz2GyFoxaAb
Hakcipta terpelihara

  Newer: